Hírek

Száraprító henger 3 méteres kivitelben


A Gladiator száraprító henger rövid idő alatt lett igen népszerű hazánkban is. Egy igazi gépkülönlegesség, mert ez egy késes henger – tárcsa kombináció, így a szármaradványok kétirányú aprítását tudja egy menetben elvégezni.

A száraprító henger elérhető 3 és 4 méteres munkaszélességben merev, valamint 4,5 – 5 – 6 méteres munkaszélességben hidraulikusan összecsukható változatban.

Most a 3 méteres késes hengert szeretnénk egy kicsit jobban bemutatni, amelyet hazánkban is számos gazdaság használ már.

A 3 méteres Gladiator száraprító henger munkavégző egységében nem különbözik a nagyobb testvérektől. A gépen késes henger és tárcsasor végzi a szármaradványok tökéletes aprítását. Az első sorban 410 mm átmérőjű késes henger a menetirányra merőlegesen aprít, míg a hátsó sorban a szintén 410 mm-es átmérőjű tárcsasor vágja a menetirányra párhuzamosan fekvő szárakat.

A piacon ma már számos száraprító henger létezik, nem egyszerű választani közöttük. A Gladiator a legrégebbi és így a legtöbb tapasztalattal rendelkezők között van, az évek során kiforrott minden porcikájában.

A száraprító henger választásakor érdemes megnézni a késes henger átmérőjét. Ha túl kicsi, akkor bár gyorsan forog, de a legkisebb nedvesség esetén is eltömődik, valamint a nagyobb szármaradványok aprításával nem fog elbírni. A Gladiatoron 410 mm átmérőjű a késes henger, amely megfelelő sebességgel forog és hosszú ideig eltömődés mentesen tudja aprítani a szárakat. Ez az átmérő a magas, 15-20 km/h melletti munkavégzési sebességgel garantálja a biztos száraprítást.

zöldtrágya aprítás  száraprító henger  zöldtrágya terminálás

A kések felfüggesztése sem mindegy. Sok gyártó a kést teljesen ráilleszti egy tengelyre, így a szármaradvány, valamint a megmozgatott, ősszel már nedves föld nehezen tudja elhagyni a hengert és nagy az esély az eltömődésre. A Gladiator száraprítón a kések küllős rendszerben vannak felszerelve. Ezzel a megoldással a szármaradványok nem ragadnak fel a tengelyre, sőt a késeken belülre kerülve még extra aprításban is részük lesz.

A kések felszerelésénél fontos még, hogy a menetirányra teljesen merőleges felszerelés miatt a gépünk pattoghat, nagy sebességnél erősen berázódhat. A Gladiator esetében a kések enyhén spirális helyzetben vannak szerelve. Ez a megoldás fokozatos talajérintést eredményez, a gép nagy sebesség mellett is egyenletesen fut, egyenletesen dolgozik, a gépváz nincs kitéve állandó rezgésnek, pattogásnak. A talajon az egyenletes futást és a váz hosszú élettartamát elősegíti, hogy a késes hengerek gumibakos felfüggesztéssel szereltek, nem pedig mereven vannak a vázhoz rögzítve.

A kések esetében fontos az is, hogy a Gladiator száraprító hengernél 40 cm-es, fordítható késeket használunk. Ez hosszabb élettartamot eredményez, illetve meghibásodás esetén viszonylag kis késeket, kedvezőbb áron lehet cserélni, mint néhány gyártó méteres vagy még annál is hosszabb kései esetében.

aprító henger   késes henger   száraprítás

A Gladiator száraprító henger második sorában tárcsasor végzi a menetirányra párhuzamos aprítást. A tárcsák teljesen sík tárcsák. Hogy miért? Mert a Gladiator egy aprító henger. Feladata a száraprítás, nem pedig a talajmunka. Használatával nem akarjuk a felszínt bolygatni, mert ugye egyéb kivitelű ívelt, hullámos stb tárcsa esetében lezáró henger is szükséges lenne. A sík tárcsák optimálisan aprítanak és csak nagyon kis mértékben forgatnak. Helyzetük és intenzitásuk hidraulikusan állítható.

A Gladiator aprító henger szerelhető a traktor fronton és hátul is. Fontos apróság, hogy fronton szerelve a gép önbeálló toronnyal van szerelve. Ezzel a kivitellel a traktor mindig kormányozható marad, a gép nem húzza oldalra a traktort.

A kis- és közepes gazdaságoknak ajánlott 3 méteres Gladiator aprító henger súlya 1.550 kg. Üzemeltetéséhez hátul szerelve kb 80 LE, míg fronton tolva kb 130 LE szükséges.

Kérdése esetén kérjük keresse gyári kollégáinkat. Az elérhetőségük IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.

A Gladiator aprító henger prospektusa a dokumentumok között megtalálható, illetve IDE KATTINTVA MEGNYITHATÓ.

Egy rövid videó a 3 méteres száraprító henger munkájáról hazai gazdaságokban:

 





VISSZA